Asociacion Cristiana de Superacion Integral de las Comunidades Rurales

donderdag 4 juni 2009

Zicht op Cajamarca en Peru

Ik vond het leuk deze brief van onze Hollandse IJskoman op de web te zetten. Geeft een beetje een indruk van het wel een wee van onze maatschappij...
***
Bijna een jaar geleden waren we in Nederland en hebben we een groot aantal van jullie gezien of in ieder geval gesproken. Het wordt dus weer tijd voor een update van onze kant.

Met hulp van een aantal Nederlandse kredieten zijn we dit jaar begonnen met het bouwen van een ijsfabriek. De buitenkant van de fabriek staat inmiddels en we zijn bezig met alle afwerking: deuren, ramen, roestvrijstalen wasbakken, kranen, schilderen, zonnepanelen, nieuwe ijsmachine, enz. We hopen er ergens halverwege dit jaar in te kunnen. Onze huidige productie afdeling werd veel te klein voor de 4 vestigingen die we nu hebben. De ruimte die we nu krijgen is veel te groot voor dezelfde 4 vestigingen maar het idee voor de toekomst is ons ijs in meerdere vestigingen aan de kust te verkopen. Dat betekent investeren in vriescapaciteit en vriestransport en daar gaan we de komende twee jaar aan werken. Ondernemen is denken in opeenvolgende fasen, zullen we maar zeggen. De helft van de omzet in Cajamarca komt inmiddels van onze vestiging in een commercieel centrum waar we slechts 6.50 vierkante meter in gebruik hebben. Ook hier dringen de verkoopmalls op.

We werken nog steeds met 5 doven en alleenstaande moeders en houden ongeveer 20 mensen fulltime van de straat. Een aantal moeder-studenten financieren hun studie met zondag ijsscheppen. In augustus afgelopen jaar hebben we bezoek gehad van een aantal Nederlandse doven. Een erg succesvolle uitwisseling. In totaal zijn er 14 Nederlanders geweest die hier hebben geholpen met het opknappen van de gehandicaptenschool waar wij veel contact mee hebben. Er is een nieuwe vloer gelegd in een klaslokaal en het schoolplein is opnieuw geverfd. Voor de leerlingen is het een verademing nu in een schoolklas te zitten waar het stof van de vloer geen allergische reacties meer oproept en waardoor de concentratie van de studenten aanzienlijk is verbeterd. Na het bezoek uit Nederland wilden alle kinderen ook verder studeren. Een goed voorbeeld doet volgen. De onderwijzeressen waren verbaasd dat dat zo'n positieve invloed heeft gehad. De mogelijkheden die Nederlandse doven hebben om te studeren en later een fatsoenlijke baan te krijgen op de arbeidsmarkt zijn niet te vergelijken met de situatie hier. De overheid doet erg weinig tot niets voor gehandicapten en laat het initiatief daartoe volledig over aan de vrije markt. Wij zijn een van de bedrijven die daarin het voortouw nemen. Inmiddels hebben we ook andere bedrijven weten te motiveren doven aan te nemen als werknemer: het waterleidingbedrijf werkt met drie slechthorenden, een boekhandel heeft er twee, een doe het zelf zaak een, een recycling bedrijf twee en zo komen we aan een totaal van 20 doven geintegreerd op de arbeidsmarkt. Onze rol is vaak orientatie voor de werkgever en werknemer, een cursus gebarentaal voor directe collegas, een cursus Excel voor mensen die met computers willen gaan werken.

De kredietcrisis slaat in Peru minder hard toe als wellicht in Nederland het geval is. Macro economisch gezien zit Peru bij de weinige landen die nog steeds een economische groei weet te realizeren. In de mijnbouwsector zijn wel een aantal bedrijven in de problemen geraakt maar de aanhoudende golf van ontslagen en problemen waarvan elders sprake is blijven hier de ver-van-mijn-bed-show. We hopen in Latijns Amerika dat deze crisis voor ons continent nieuwe mogelijkheden biedt. Niet dat we hier geen problemen hebben, maar de problemen zijn niet veel ernstiger dan we al gewend waren. In Cajamarca is bijvoorbeeld de 170 km lange asfaltweg naar de kust verwoest door zwaar verkeer, geen onderhoud en de regen doet de rest. Aangezien het (nog) geen verkiezingstijd is, is de politiek niet geinteresseerd in de grote provinciale doorgaande wegen en is onderhoud dus geen issue. Waar we vroeger 3 uur over reden is nu 8 uur geworden, de reis naar Lima over land duurt inmiddels 20 uur. Daardoor worden eerste levensbehoeften duurder. We hebben onze hoop gevestigd op de landelijke verkiezingen van 2011, het jaar daarvoor moeten er stemmen gewonnen worden en dat betekent meestal veel infrastructurele werken.

Sinds kort hebben we een webpagina in gebruik: http://www.heladosholanda.com.pe/. We zijn geen computerdeskundigen maar je moet met je tijd mee.

Vele groeten,
Luz Marina Benzunce Pacheco en Pim Heijster

Geen opmerkingen: